Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om Äkta varas märkning.

Vilka produkter kan bli Ä-märkta?
Alla sammansatta eller på olika vis förädlade produkter som uppfyller kriterierna för märket. Rena råvaror har ju normalt inga tillsatser och det är därför ingen poäng med att märka ut dem. Vi märker bara inom produktgrupper där det finns varor som inte klarar våra kriterier.

Och vilka är kriterierna?
Att produkten är fri från samtliga E-nummerklassade tillsatser (med undantag för bakpulver och fruktpektin). Den får heller inte innehålla några aromämnen, industriella ingredienser som inte traditionellt ingår i livsmedlet eller tillsatta vitaminer och näringsämnen. Dessutom granskar vi förpackningen så att inte texter och bilder vilseleder konsumenten.

Varför gör ni undantag för bakpulver och pektin?
För att dessa ingredienser i flera generationer har använts i hemmen när vi ska göra exempelvis sockerkaka eller blåbärssylt.
Så det är alltså fritt fram för tillverkarna att använda dessa tillsatser i Ä-märkta produkter?
Nej, det är inte. De får bara användas i de produkter där de traditionellt ingår. Och vi godkänner bara den sorts pektin som utvinns ur frukt och inte kemiskt framställt så kallat amiderat pektin.

Vad betyder "industriella ingredienser"?
Våra moderna livsmedel innehåller inte bara en massa onödiga tillsatser utan även mängder av andra ingredienser som inte normalt hör hemma i livsmedlet. Glukos-fruktossirap, jästextrakt och bambufiber några exempel.

Får man använda processhjälpmedel vid tillverkning av Ä-märkta produkter?

Processhjälpmedel är ämnen som tillsätts för att underlätta produktionen av livsmedel. De räknas inte som tillsatser och behöver enligt gällande regler inte deklareras, eftersom det inte får finnas något kvar av dem i den färdiga produkten. Äkta vara tillåter generellt användning av processhjälpmedel.

 

Vad menar ni med vilseledande marknadsföring?
Tyvärr är butikshyllorna fulla med sådana exempel. Många fabrikanter lovar runt och håller tunt. Apelsinmarmelad med för lite apelsin eller en Pesto Genovese där man bytt ut pinjenötterna mot cashewnötter kan aldrig bli Ä-märkt. Det räcker inte med att produkten är tillsatsfri, konsumenten får ju inte bli lurad.

Behövs det verkligen en märkning till?
Ja, vi tycker det. Trots att det redan finns många märkningar finns det ingen som garanterar att maten är tillsatsfri. Och just nu är ju detta för många konsumenter en av de viktigaste frågorna. Vi vill underlätta för alla dem som inte varje gång de ska handla vill fördjupa sig i innehållsförteckningen. Dessutom hoppas vi att märkningen ska leda till att fler tillverkare tar fram tillsatsfria livsmedel.

Hur går märkningen till?
Den som ansöker om märkning måste först ha avtal med oss. Ansökan sker i vårt webbaserade ansökningssystem, där sökande anger en mängd data om produkten (tex namn, ingredienser, tillverkningsmetod, förpackningar...) inklusive bilder förpackningen. Varje ansökan granskas och förbereds för beslut. När beslutet tagits meddelas sökande och denne kan märka sin produkt och använda märket i sin marknadsföring.

Tillåter Äkta vara kalciumklorid i ost?

Ja, kalciumklorid (E509) är tillåtet att användas för att justera kalciumhalten vid produktionen av Ä-märkta ostar. Det fungerar i dessa fall som ett så kallat processhjälpmedel (se ovan) istället för som en tillsats. Därför behöver det inte heller, enligt Livsmedelsverkets regler, deklareras i ingrediensförteckningarna. En del tillverkare har ändå valt att skriva ut ämnet på ingrediensförteckningen. Ingen annan användning av kalciumklorid (E509), eller användning i andra produkter än ost, är tillåten.


Varför är Ä-märket inte certifierat?

Certifiering tar tid och kostar mycket pengar. Det tog ett antal år innan Krav blev det. De bildades 1985, ungefär som Äkta vara runt ett köksbord. 1994 blev Krav som första kontrollorgan i världen ackrediterat av ett internationellt ackrediteringsorgan. Först 2006–2007 släppte man kontrollen och blev tredjepartscertifierad och öppen standard, vad man i dagligt tal menar med certifierad. Att en organisation behöver tid på sig kanske är helt naturligt.

Är inte certifiering ett måste för märkningar?

Inte alla typer av märkningar är tredjepartscertifierade. Naturskyddsföreningens Bra miljöval är ett exempel.


Kriterierna >>

Godkända produkter >>

 


Annons