Norsk torsk kan ha varit i Kina och vänt innan den hamnar på tallriken. Och den kan vara utdrygad med insprutat vatten och tillsatser, enligt en fransk tv-dokumentär.

Ur dokumentären.

Norsk torsk kan ha varit i Kina och vänt innan den hamnar på tallriken. Och den kan vara utdrygad med insprutat vatten och tillsatser, enligt en fransk tv-dokumentär.

Norsk torsk är en eftertraktad vara i flera länder, bland annat i Frankrike. Men vad inte alla vet är att den frysta torsken ofta kan ha fraktats ända till Kina för att där fileas och paketeras. Det behöver nämligen inte stå på förpackningen. I de kinesiska fiskfabrikerna kan man dessutom ha sprutat in både vatten och tillsatser i fisken med hjälp av långa nålar, enligt NRK, som har tagit del av den franska tv-dokumentären "Mollo sur le cabillaud?" (ungefär "Försiktig med torsken?").

Det franska tv-teamet har inte tillåtits filma eller intervjua anställda på fabrikerna, men när de med dold kamera besöker fiskbranschens internationella mässa i Bryssel är representanter från de kinesiska fabrikerna ivriga med att berätta hur de kan injicera vatten för att öka såväl vikten som priset. Vattnet används helt enkelt för att dryga ut fisken så att man kan tjäna mer pengar.

– Kunderna tror att de betalar för torsk, men i själva verket betalar de för vatten, säger forskaren Stephane Desobry i dokumentären.

Om det är mer än fem procent tillsatt vatten måste detta dock skrivas ut på förpackningens ingrediensförteckning. I bland står det att fisken är "glaserad", vilket betyder att vatten har använts för att ge fisken en skyddande yta. Samtidigt tillsätts ibland även olika tillsatser, främst fosfater som binder vatten och gör att mer vätska kan sprutas in utan att rinna ut. Vissa fosfater kan också bleka fisken för att få den att se färskare ut, enligt tv-dokumentären.

Om tillsatser har använts ska det dock framgå på förpackningen, så det gäller att alltid kolla ingrediensförteckningen för att undvika att betala extra för vatten och tillsatser.

– Norge vill sälja sin torsk på en global marknad och kineserna är köpstarka. Utifrån reaktionerna som vi ser av det här reportaget måste vi fundera på vilka konsekvenser detta kan få för omdömet om norsk torsk. Den franska marknaden är fokuserad på kvaliteten på den fisk som de äter och vi ser att konsumenterna vill ha tydlig produktinformation, säger Paal Frisvold, på Norges Sjömatråds, till NRK.

Insprutning av vatten i fisk har uppmärksammats tidigare, bland annat i detta test i Svenska Dagbladet från 2012. Det visade att vatten sprutats in i fryst lax av flera stora märken. Även de långa transporterna av just torsk till Asien – och tillbaka – har uppmärksammats bland annat av Svt 2015 och av Expressen förra året.

Ivar Nilsson


Annons